ÓMNIUM CULTURAL

Imagen 

Va ser fundada l’11 de juliol de 1961 per Lluís Carulla i Canals, Joan Baptista Cendrós i Carbonell, Le Monde unes declaracions de l’Abat Escarré d’oberta oposició a la dictadura, entrevistat pel periodista José-Antonio Novais, per iniciativa de Albert Manent.Aquestes declaracions van permetre donar a conèixer un corrent d’opinió creixent entre catòlics catalans que volien un futur democràtic per al seu país i una funció i una actitud diferents de l’Església en el seu conjunt.

L’abat Escarré es pronuncià i emeté les seves declaracions en un context on el Concili encara estava treballant a Roma, quan, al mes de maig, va començar la campanya dita de les instàncies, que demanava a l’Estat espanyol la normalització del català a l’ensenyament i als mitjans de comunicació, aleshores severament prohibit.

L’Estat espanyol de Franco, autoanomenat catòlic, va ser considerat per l’abat Escarré com «un estat que no obeeix els principis bàsics del cristianisme». Escarré demanava que el poble pogués triar el seu govern, garantir la  Òmnium Cultural i assaltat el  Casal de Montserrat a Barcelona.

 El 1965 el govern franquista el va obligar a abandonar Catalunya i passà a residir al monestir de Viboldone (Aureli Argemí i Roca, qui va ser el seu secretari entre 1965 i 1968. El 1966 el govern espanyol el va obligar a renunciar al títol d’abat de Montserrat. Malalt de mort, l’abat  Gabriel Maria Brasó i Tulla (1912 – 1978).

 http://ca.wikipedia.org/wiki/%C3%92mnium_Cultural

 

L’entrega de la medalla d’or

Imagen

 http://www.324.cat/noticia/1812494/catalunya/Omnium-i-Caritas-distingides-amb-les-Medalles-dOr-del-Parlament

Us podeu inscriure aquí

http://www.omnium.cat/ca/noticia/ja-us-podeu-inscriure-a-la-cadena-humana-de-l-11-de-setembre-7407.html

La Presidenta

 Imagen

Muriel Casals (Avinyó, 1945) es profesora de Economía de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) y presidenta de Òmnium Cultural desde 2010, una entidad que defiende y promueve el uso de la lengua y la cultura catalana y que, en los últimos meses, se ha posicionado claramente a favor de la independencia de Catalunya. Òmnium fue uno de los colectivos que montó, el pasado 29 de junio, el Concierto por la Libertad que se celebró en el Camp Nou y colabora en la organización de la cadena humana a favor de la independencia que se hará el 11 de septiembre por todo el litoral catalán.

 

PER CONSTUÏR UN NOU ESTAT A EUROPA

http://www.omnium.cat/ca/video/tots-construim-un-nou-estat-d-europa-140.html

Anuncios